4 Tips Berhenti Merokok Dengan Cepat Dan Mudah

Saya turut bersimpati kepada mereka yang benar-benar sudah cuba untuk berhenti merokok namun masih belum berjaya.

Tapi saya teruja nak kongsi video di bawah ni supaya siapa yang nak berhenti merokok tapi belum berjaya, tak lah rasa kecewa sangat.

Ada harapan di hujung jalan :)

KENAPA BEGITU SUSAH BERHENTI MEROKOK?

Tahu kan dalam rokok terdapat nikotin yang menyebabkan ketagihan. Nikotin ni apa? Adalah bahan kimia semulajadi yang terdapat dalam badan kita yang boleh merangsang saraf-saraf gembira. Nikotin adalah sangat ketagih dan ia memerlukan tekad untuk berhenti. 

Biasa kan kita dengar orang stres akan merokok dan akan rasa lebih tenang dan relaks?

Namun kegembiraan dan ketenangan ini hanyalah sementara sahaja dan lepas kesan dadah itu berkurang, badan akan kembali mahukan dadah tersebut dan seseorang itu mungkin rasa resah, tak senang duduk. Jadi, terpaksalah top up lagi.

Yang kedua, seseorang itu tidak tahu atau tidak mahu menguruskan tekanan yang dihadapi. Dalam fikirannya, hanya rokok, rokok dan rokok sahaja yang boleh menyelesaikan masalah stres yang dihadapi.

4 TIPS UNTUK BERHENTI MEROKOK

TIPS #1: BUAT KEPUTUSAN UNTUK BERHENTI MEROKOK

1. FIKIRKAN ADAKAH ANDA BETUL-BETUL MAHU BERHENTI MEROKOK

tips berhenti merokok dengan cepat

Tanya diri anda jika hidup tanpa merokok adalah lebih menarik daripada meneruskan kehidupan anda sebagai perokok. Jika jawapannya adalah ya, anda mempunyai alasan yang jelas bagi yang ingin berhenti. Dengan cara ini, apabila menahan diri menjadi sukar anda jelas tentang alasan anda sangat penting untuk berhenti. Pertimbangkan bagaimana merokok memberi kesan kepada hidup anda. Kesihatan anda, penampilan anda, gaya hidup anda, dan orang tersayang. Tanya diri sendiri jika aspek-aspek ini akan mendapat manfaat daripada anda berhenti merokok.

2. TENTUKAN KENAPA ANDA INGIN BERHENTI MEROKOK

tips berhenti merokok dengan vivix shaklee

Tentukan kenapa anda ingin berhenti. Buat satu senarai semua sebab-sebab kukuh untuk berhenti. Pilih alasan yang cukup kuat untuk mengatasi keinginan untuk memetik lighter. Ini akan membantu anda menjadi jelas mengenai keputusan anda untuk berhenti. Jika anda terdorong untuk merokok, anda boleh refer balik senarai ini. 

Sebagai contoh, senarai anda mungkin berkata sesuatu seperti: Saya hendak berhenti merokok jadi saya boleh berlari dan bersaing dengan anak saya semasa latihan bola sepak, mempunyai lebih tenaga, masih hidup untuk melihat cucu bongsu saya berkahwin atau boleh menyimpan wang. Ia mungkin untuk melindungi keluarga anda daripada asap rokok. Atau menurunkan peluang anda untuk kanser paru-paru, mendapat penyakit jantung. 

3. BERSEDIA UNTUK GEJALA PENGELUARAN NIKOTIN

berhenti merokok dengan vivix

Rokok adalah sangat berkesan dalam menyampaikan nikotin ke seluruh badan anda. Apabila anda berhenti merokok, anda mungkin mengalami peningkatan keinginan makan, kebimbangan, kemurungan, sakit kepala, rasa tegang atau resah, meningkat selera makan dan berat badan, dan masalah menumpukan perhatian.

Jangan-jangan: Menggantikan rokok dengan makanan ringan kerana akan mengakibatkan masalah lain pula seperti gula dalam darah meningkat, obesiti dan lain-lain.

TIPS #2: MEMBUAT SATU PELAN UNTUK BERHENTI MEROKOK

1. PILIH SATU TARIKH BILA PELAN ANDA AKAN BERMULA

testimoni berhenti merokok dengan vivix

Komited untuk ikut tarikh pelan anda. Sebagai contoh, anda boleh memilih satu hari yang penting seperti hari jadi atau bercuti, atau hanya memilih tarikh yang anda suka. Pilih tarikh dalam tempoh 2 minggu akan datang. Ini memberi anda masa untuk anda bersedia dan tidak tertekan. Ianya sangat penting, jika tidak akan mendorong anda untuk merokok.

2. PILIH SATU KAEDAH

cara berhenti merokok dengan cepat

Tentukan kaedah yang anda mahu gunakan seperti mengurangkan pengambilan bermakna merokok kurang dan kurang sehingga anda berhenti. Jika anda memilih untuk mengurangkan, jadi spesifik, jelaskan bila dan berapa banyak yang anda akan kurangkan. Sebagai contoh, ia mungkin mudah seperti berkata, “Saya akan mengurangkan pengambilan dengan merokok sebatang rokok setiap dua hari.” 

3. BERSEDIA UNTUK KEINGINAN

berhenti merokok dengan vivix

Mempunyai pelan terlebih dahulu apabila keinginan menyerang. Sudah menjadi tabiat anda bergerak tangan-ke-mulut. Ini menerangkan tindakan bergerak tangan anda ke mulut anda untuk merokok. Cari pengganti untuk memenuhi keperluan ini. Cuba makan snek makanan ringan rendah kalori seperti kismis, popcorn atau pretzels apabila keinginan ini datang.

Anda boleh bersenam untuk memerangi nafsu. Pergi berjalan-jalan, bersihkan kereta atau banyakkan solat sunat. Anda juga boleh cuba untuk mengawal impuls anda dengan gula-gula getah apabila keinginan melanda.

TIPS #3: MELAKSANAKAN PELAN ANDA

1. BERSIHKAN RUMAH PADA MALAM SEBELUM BERHENTI MEROKOK

berhenti merokok dengan vivixSebaik sahaja anda telah menghisap rokok terakhir anda, buang semua tempat abu rokok dan pemetik api anda. Basuh mana-mana pakaian yang berbau asap. Basuh cadar dan vakum permaidani anda. Gunakan penyegar udara untuk menghilangkan bau. Anda tidak mahu melihat atau bau apa-apa yang mengingatkan anda merokok. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup kerana ini akan membantu mengurangkan tekanan anda.

2. MINTA SOKONGAN PADA ORANG SEKELILING

testimoni berhenti merokok dengan vivix

Meminta sokongan keluarga dan rakan-rakan anda boleh menjadi sokongan tambahan sepanjang perjalanan pelan anda. Biarkan mereka tahu matlamat anda dan minta mereka untuk membantu anda dengan tidak merokok di sekeliling anda atau menawarkan anda rokok. Anda juga boleh meminta galakan mereka dan untuk mengingatkan anda mengenai matlamat tertentu anda apabila godaan adalah sukar.

3. KETAHUI PENCETUS ANDA

berhenti merokok dengan vivix

Ramai orang mendapati bahawa keadaan tertentu mencetuskan keinginan untuk merokok. Anda mungkin mahu rokok bila minum secawan kopi misalnya atau anda mungkin ingin merokok apabila anda cuba untuk menyelesaikan masalah di tempat kerja. Kenal pasti tempat di mana ia boleh menjadi sukar untuk tidak merokok dan mempunyai rancangan apa yang anda akan lakukan di tempat-tempat tertentu. Sebagai contoh, anda perlu mempunyai automatik respon untuk tawaran rokok: “Tidak – saya cuba untuk berhenti.”

Mengawal tekanan. Tekanan boleh menjadi perangkap apabila cuba untuk berhenti merokok. Gunakan teknik seperti menarik nafas panjang dan lepas serta senaman untuk membantu menghilangkan tekanan.

4. KOMITED UNTUK TIDAK MEROKOK

testimoni berhenti merokok dengan vivixTeruskan pelan anda walaupun anda mempunyai halangan sepanjang perjalanan anda. Jika anda kembali merokok, jangan kecewa. Maafkan diri sendiri dan gunakan ia sebagai satu peluang untuk meningkatkan komitmen anda. Terima bahawa hari itu adalah sukar, ingatkan diri anda bahawa berhenti adalah perjalanan yang sukar dan kembali kepada pelan anda pada hari berikutnya. Cuba elakkan ia terjadi berulang kali. Tetapi jika anda lakukan, recommit cepat-cepat yang anda boleh berhenti merokok. Belajar dari pengalaman anda dan cuba untuk jadi lebih baik pada masa akan datang.

TIPS #4: GUNAKAN ALAT BANTUAN UNTUK BERHENTI MEROKOK

1. AMALKAN PENGAMBILAN SUPPLEMENT 

Amalkan pengambilan suplemen yang membantu anda berhenti merokok. Vivix Shaklee terbukti berkesan, perokok berhenti sebab rokok akan mula memualkan dan meloyakan tanpa fasa gigil demam.

Info: Anda berminat untuk mencuba suplemen semulajadi Shaklee untuk membantu anda atau suami anda berhenti merokok? Boleh hubungi saya di 012 283 1538 :)

2. BERJUMPA PAKAR TERAPI BERHENTI MEROKOK

testimoni berhenti merokok dengan vivix

Terapi tingkah laku yang digabungkan dengan terapi ubat boleh meningkatkan peluang anda untuk berjaya berhenti merokok. Jika anda telah mencuba berhenti sendiri dan masih bergelut, fikirkan tentang dapat bantuan pakar. Doktor anda boleh mencadangkan terapi ubat untuk anda. Terapi boleh membantu mengubah pemikiran dan sikap anda mengenai merokok. Terapi juga boleh mengajar menghadapi kemahiran atau cara-cara baru untuk berfikir tentang berhenti.

KESIMPULAN

Cara paling berkesan untuk berhenti merokok sudah tentu JANGAN SEKALI-KALI MENCUBANYA.

Adakah tips-tips di atas berguna untuk anda? Jika ianya berguna untuk anda, pasti ianya berguna untuk rakan-rakan anda. Jemputlah share entri ini di Facebook, Twitter dan Google+ supaya mereka juga beroleh manfaat.

Sumber rujukan – Wikihow How to Quit Smoking 

About the Author: fatinsoho

2 Comments

  1. Reply Jazilah Ilyas

    Yang paling utama memang kena niat nak berhenti. Sebab kalo diri sendiri xmau berhenti, memang agak sukar nak buang tabiat ni

  2. Pingback: Bagaimana Kanser Terjadi Yang Pasti Mengejutkan Anda | Fatin Soho | Empower Family & Empowering You

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *