Merokok Jejas Kualiti Sperma Dan Punca Wanita Gagal Hamil

Pernah beberapa tahun lepas saya bersembang dengan seorang kenalan yang 5 tahun lebih tua, sebaya dengan abang saya. Masa tu kakak ipar saya baru je melahirkan anak sulung. Mereka berkahwin pada tahun yang sama namun dia masih belum diberi rezeki zuriat. Alhamdulillah mereka ni pasangan yang sangat sabar.

Ibu mertua nya berkali-kali suruh dia berubat, ambil jamu, berurut dan bermacam lagi lah ikhtiar yang lain sedangkan beliau pada pandangan saya, tiada masalah kitaran haid atau pun masalah kesihatan yang lain secara zahir.

Tapi pada masa yang sama saya lihat pula suami dia, badan nya kurus kering, bibir yang hitam legam dan berbatang-batang rokok dihisap satu demi satu sepanjang kami menziarahi mereka.

berhenti merokok dengan vivix

Merokok Mampu Mempengaruhi Kesuburan Lelaki

Saya terdetik juga masa tu, adakah mungkin masalah nya pada si suami? Saya tidaklah mengatakan puncanya pasti daripada suami. Walau bagaimanapun tidak salah untuk kita berikhtiar. Tapi dalam kes seperti ini, bukan sahaja isteri, malah suami pun perlu usaha memperbaiki taraf kesihatan diri dan amalkan gaya hidup sihat.

Amalan merokok ni boleh menjadi sebab utama sperma bermasalah. Merokok membuatkan anda menghidu bahan toksik yang merosakkan sistem reproduksi dan kesuburan tanpa anda sedari.

Kesan Merokok Pada Kesuburan & Kesan Merokok Ke Atas Sperma

Tahukah anda apa yang boleh berlaku pada sistem reproduksi seorang perokok lelaki tegar?

Kesan #1: Kerosakan DNA Pada Sperma Sehingga Menghalang Proses Persenyawaan

Merokok menyebabkan penghasilan sperma berbentuk tidak normal akibat tindak balas bahan radikal bebas daripada bahan kimia rokok. Sperma yang tidak berbentuk normal tidak dapat bergerak dan mensenyawakan ovum. Kecacatan sperma bertambah, termasuk insiden ‘coiled sperm’ (‘ekor’ sperma tersimpul antara satu sama lain) dan bermacam kecacatan lain.

kesan merokok terhadap kesuburan lelaki

Bentuk Sperma Yang Tidak Normal

Kesan #2: Kualiti Dan Kuantiti Sperma Merosot

Merokok mengancam kesuburan lelaki secara meluas dan menyebabkan kualiti dan kuantiti sperma merosot. Menurut kajian pakar infertiliti, merokok merosakkan sperma secara terus apabila tercemar dengan bahan toksik yang menyebabkan kerosakan kepada protein dan nutrien pada sperma. Proses kerosakan sperma meningkat ketara apabila amalan merokok berpanjangan.

kesan merokok terhadap kesuburan lelaki

Jumlah Sperma Yang Sangat Kurang

Kesan #3: Bilangan Kuantiti Sperma Berkurangan

Lagi lama anda merokok, lagi bermasalah kualiti sperma anda. Merokok mengurangkan bilangan kuantiti sperma. Ini kerana bahan kimia mencegah penyerapan vitamin dan mineral seperti kekurangan vitamin B12, vitamin E dan zat galian. Merokok merendahkan tahap hormon kesuburan diperlukan untuk pembiakan sperma dalam kilang. Kadar peratusan bilangan sperma boleh merosot daripada beratus-ratus juta kepada satu angka dalam keadaan serius. Saya harap agar maklumat ini dapat membuka minda dan mendorong anda untuk berhenti merokok.

Kesan #4: Kelajuan Dan Keaktifan Sperma Berkurang 

Merokok juga mengganggu pergerakan sperma. Pergerakan sperma ialah keupayaan bergerak secara ke depan memasuki pangkal rahim (serviks) dan salur Fallopio untuk berjumpa dengan ovum (telur) bagi proses persenyawaan. Sperma perlu bergerak laju dan sehala supaya dapat bergerak dalam kelajuan baik supaya mudah sampai ke destinasi. Ini terhalang akibat merokok. Bilangan sperma yang sampai tidak cukup untuk berinteraksi dengan ovum (telur) bagi memudahkan penetrasi satu sperma ke dalam telur semasa proses persenyawaan.

kesuburan lelaki shaklee

Pergerakan Sperma Yang Lambat

Kesan #5: Racun termasuk nikotin dalam rokok menyebabkan paras hormon pituitari menjadi tidak seimbang sehingga penghasilan hormon seks terjejas dan pembentukan sperma terganggu.

Kesan #6: Bahan kimia dalam rokok mengurangkan nutrien penting termasuk asid askorbik, zinc, vitamin B12 dan lain-lain.

berhenti merokok dengan vivix

Merokok Mencegah Penyerapan Vitamin & Mineral

BUKAN SEMUA ORANG SAMA

Mungkin ada yang berkata, suami saya kuat merokok, tapi kami sudah ada 7 anak! Jawab saya Alhamdulillah, antara cara kalian bersyukur dan menghargai nikmat kurniaan Allah adalah dengan menjaga kesihatan dan amanah tubuh badan yang Tuhan berikan.

BERHENTI MEROKOK

Saya nasihatkan agar para suami berhenti merokok demi isteri tercinta dan juga demi zuriat yang diimpikan. Kurangkan stres dan ambil masa untuk berehat dan bercuti bersama isteri. Gunakan juga masa yang ada untuk bersama-sama bersenam dengan isteri. Cuba amalkan nasihat-nasihat ini kerana terbukti dapat meningkatkan kualiti dan kualiti sperma. Selepas itu elok berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan, nasihat dan rawatan yang lebih lanjut.

Sebenarnya kunci terpenting untuk berhenti merokok adalah iman dan ketaatan kepada Allah (kerana Allah melarang hambaNya memudaratkan diri), serta kemahuan yang kuat. :)

SUPPLEMENT TINGKATKAN KESUBURAN

2 supplement yang boleh membantu masalah anda di atas:

VIVIX

Jika anda perokok tegar dan sangat ketagih untuk merokok, nak berhenti payah sangat, saya cadangkan anda untuk cuba Vivix Shaklee.

Anda akan rasa mahu berhenti sebab rokok akan mula memualkan dan meloyakan.

Jangan risau, anda boleh berhenti rokok tanpa fasa gigil demam.

Harga Vivix hanya RM 475 untuk kegunaan hingga 2 bulan.

VITAMIN E

Vitamin E membantu anda untuk meneutralkan semula radikal bebas yang terhasil dari pencemaran udara di sekeliling.

Terutama jika anda atau pasangan atau kedua-dua anda dan pasangan bekerja di klinik atau hospital yang terdedah dengan persekitaran sinaran-X dan radiasi, perkara ini sangat perlu di ambil kira.

Kerap terdedah pada persekitaran sinaran-X dan radiasi berkemungkinan besar merencat kesuburan.

Harga Vitamin E hanya RM 149 untuk 120 biji.

TESTIMONI VIVIX

Untuk bacaan hasil dari pengguna yang berpuas hati:

Isteri happy lihat perubahan suami boleh berhenti merokok

berhenti merokok dengan vivix

CARA ORDER SUPPLEMENT SHAKLEE UNTUK KESUBURAN

Cara Pertama

Hanya beli secara online menggunakan kad kredit/kad debit dan pihak Shaklee akan hantar terus Vivix & Vitamin E ke rumah/pejabat anda. Mudah saje, hanya klik link di bawah:

Shopping Shaklee Secara Online

Cara Kedua

Untuk order Vivix dan Vitamin E, Atau nak Beli 2 Vivix Diskaun 5% + percuma jadi ahli Shaklee ni, whatsapp sahaja  012 283 1538 hari ini :)

Sama-sama kita doakan sahabat saya dan semua pasangan yang inginkan cahaya mata dikurniakan zuriat yang diidamkan.

Fatin Hamizah
SMS/Whatsapp: 012  283 1538
Facebook: Fatin Hamizah
Shaklee ID: 888106

About the Author: fatinsoho

3 Comments

  1. Reply akubiomed

    Memang ada memberikan kesan tetapi ada yang ego mengatakan anak berderet rilek sahaja merokok.

  2. Reply semak saman

    yup.memang akan ada kesan pada reproduktif sistem si perokok dan juga 2nd smoker. kena elakkanlah merokok ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *