Cara Cepat Hamil: 5 Habit Yang Mengganggu Kesuburan

Kita tak sedar ada benda rutin yang mengganggu potensi kita untuk cepat hamil, hinggalah satu hari orang lain yang maklumkan sebab kita tak tahu pun.

Ada sorang kawan saya berpangkat manager telah pun berkahwin selama 8 tahun, tapi masih belum dikurniakan cahaya mata.

Pulak tu isteri dia sambung belajar di luar negara, kira perhubungan jarak jauh.

Ibu bapa kawan saya siap recommend kahwin lain untuk dapatkan zuriat.

Sayangnya dia dengan isteri, dia tetap setia bersama isterinya.

Kesuburan Wanita

Oh kerana zuriat

COFFEEHOLIC

Suatu hari, semasa berbual dengan rakan sekerja, kawan manager saya ni cerita isteri nya kuat minum kopi, sebab nak berjaga malam untuk siapkan assignment.

Rakan sekerja terus mencelah, mungkin sebab kerap minum kopi, maka susah baby nak melekat.

Sejak dari itu, isteri kawan manager saya tu tinggalkan kopi, dan alhamdulillah tak lama selepas itu, mereka dikurniakan cahaya mata pertama.

kesuburan wanita

Syok, tapi kurangkan ya :)

Nampak mudah.

Tapi mungkin dengan usaha kecil yang kita tak sedar, boleh mengubah kehidupan. 

So, saya nak kongsikan beberapa perkara yang perlu di elakkan untuk pastikan kesuburan kita dan pasangan di tahap optimum.

Saya sangat berharap agar perkongsian ini membantu anda dan pasangan untuk menimang cahaya mata, seperti mana rakan sekerja tadi berkongsi info yang membantu kawan manager saya.

TIPS CEPAT HAMIL: 5 RUTIN YANG PERLU DI ELAKKAN

5 rutin kehidupan berikut mungkin nampak biasa, tapi cuba kurangkan atau elakkan.

ELAK MANDI PANAS

Sperma memerlukan suhu yang dingin untuk kekal sihat.

Sebab itu lah lokasi testis adalah di luar tubuh lelaki, kerana dalam tubuh biasanya bersuhu panas dan suhu di luar tubuh lebih dingin.

Suhu yang panas berpotensi untuk membunuh sperma yang sihat.

kesuburan lelaki

Elakkan mandi air panas

ELAK SIMPAN TELEFON BIMBIT (HANDPHONE) DI DALAM POKET

Ini kerana gelombang dari telefon bimbit berpotensi untuk membunuh sperma yang berkualiti.

ELAK PENCEMARAN UDARA

Terdedah lama kepada persekitaran udara yang tercemar meningkatkan radikal bebas di dalam tubuh suami dan isteri.

Radikal bebas akan mengganggu penghasilan telur yang berkualiti dan sperma yang sihat.

tahap kesuburan suami isteri

Elakkan jalan kat tempat terdedah dengan pencemaran udara

Nota: Oleh kerana persekitaran dunia sekarang kerap terdedah dengan pencemaran udara, anda boleh memilih untuk amalkan Vitamin E sebagai anti oksidan yang meneutralkan radikal bebas sekaligus turut membantu tahap kesuburan suami dan isteri.

ELAK MINUM MINUMAN BERKAFEIN SEPERTI KOPI ATAU TEH

Tahukah anda, minuman berkafein akan mengecutkan salur darah dalam rahim.

Katakanlah sperma dan telur berjaya bersenyawa.

Tapi disebabkan isteri kerap minum minuman berkafein, kafein telah mengecutkan salur darah dalam rahim sekaligus menghalang fetus untuk menempel di dinding rahim.

BERHENTI MEROKOK

Jika lelaki merokok, rokok tersebut menyebabkan kepada merosakkan kualiti sperma dan merosakkan DNA.

Wanita yang merokok pula, rokok tersebut boleh mengganggu respon rahim kepada telur.

Ada banyak lagi yang perlu di elakkan. Kita sambung lain kali eh :)

BUKAN SEMUA ORANG SAMA

Boleh jadi rakan-rakan anda ada yang buat antara perkara di atas, tapi anak mereka berderet. Apa yang kita perlu tahu, setiap tubuh manusia ini berbeza.

Ada orang boleh macam tu, ada orang memang tak boleh macam tu. 

Kita usaha mana yang kita mampu.

SUPPLEMENT TINGKATKAN KESUBURAN

2 supplement yang boleh membantu masalah anda di atas:

VIVIX

Jika anda perokok tegar dan sangat ketagih untuk merokok, nak berhenti payah sangat, saya cadangkan anda untuk cuba Vivix Shaklee.

Anda akan rasa mahu berhenti sebab rokok akan mula memualkan dan meloyakan.

Jangan risau, anda boleh berhenti rokok tanpa fasa gigil demam.

Harga Vivix hanya RM 475 untuk kegunaan hingga 2 bulan.

VITAMIN E

Vitamin E membantu anda untuk meneutralkan semula radikal bebas yang terhasil dari pencemaran udara di sekeliling.

Terutama jika anda atau pasangan atau kedua-dua anda dan pasangan bekerja di plant, perkara ini sangat perlu di ambil kira.

Udara yang dibebaskan dari plant berkemungkinan besar merencat kesuburan.

Harga Vitamin E hanya RM 149 untuk 120 biji.

CARA ORDER SUPPLEMENT SHAKLEE UNTUK KESUBURAN

Cara Pertama

Hanya beli secara online menggunakan kad kredit/kad debit dan pihak Shaklee akan hantar terus Vivix & Vitamin E ke rumah/pejabat anda. Mudah saje, hanya klik link di bawah:

Shopping Shaklee Secara Online

Cara Kedua

Untuk order Vivix dan Vitamin E ni, whatsapp sahaja  012 283 1538 hari ini :)

Supplement hanya sebagai usaha untuk membantu anda dan pasangan untuk cepat hamil.

Fatin Hamizah
SMS/Whatsapp: 012  283 1538
Facebook: Fatin Hamizah
Shaklee ID: 888106

About the Author: fatinsoho

2 Comments

  1. Reply khadijah Abdullah

    ha’akan ada banyak benda yang kita nampak remeh tapi sebenarnya boleh jadi punca tak subut huhu…tq puan Fatin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge