Bagaimana Kanser Terjadi Yang Pasti Mengejutkan Anda

Bagaimana Kanser Merebak

Kanser merupakan penyakit yang ditakuti oleh ramai orang. Mana tak nya, ia merupakan salah satu punca utama kematian di seluruh dunia oleh statistik WHO (sekitar 13% pada tahun 2008 dan terus meningkat). Termasuklah arwah ayah saya yang mengamalkan gaya hidup sihat, penghidap leukemia dalam masa 6 bulan sahaja.

Setiap tahun jumlah kematian yang berpunca daripada kanser semakin meningkat. Merokok merupakan antara punca utama kanser yang menyumbang kepada 22% kes kanser di seluruh dunia dan 71% kematian daripada kanser paru-paru.

Kalau anda, suami anda atau ahli keluarga anda merokok… Pujuklah mereka untuk berhenti merokok! Ada 4 tips berhenti merokok dengan cepat dan mudah 😀

BAGAIMANA KANSER BOLEH TERJADI?

PUNCA #1: BERMULA DARIPADA SEL YANG ROSAK MENJADI KETUMBUHAN

Binaan sel-sel yang kecil membentuk setiap sistem dalam tubuh kita. Selepas 21 hari, setiap sel tersebut akan mati (proses ini dipanggil Apoptosis) dan diganti dengan sel yang baru. Kanser terjadi apabila ada sel yang sepatutnya mati, tapi tak mati. Sel ini dipanggil sel yang rosak.

Pada mulanya sel yang rosak ini tidak berbahaya. Tapi oleh kerana ianya rosak, kadang-kadang ada sel rosak ini yang akan menduplikasikan diri tanpa henti. Lepas 21 hari pun takde yang mati.

Semakin lama, sel yang rosak semakin membesar dan menjadi ketumbuhan ataupun dalam bahasa medic, tumor. Ketumbuhan masih tak dikategorikan sebagai merbahaya kerana ianya tidak bergerak atau statik dan boleh dibuang melalui pembedahan.

Nak lagi mudah faham, boleh rujuk gambar rajah di bawah (credit – Cancer Research UK).

Bagaimana Kanser Terjadi

Kenapa Kanser Terjadi

Kanser Payudara Terjadi

Punca Terjadi Kanser Payudara

PUNCA #2: PERMULAAN KANSER YANG MERBAHAYA

Situasi akan mula bahaya apabila sel yang rosak ini berkembang dan mengganggu susunan tisu di dalam badan. Apabila semakin membesar, kumpulan sel yang rosak ini juga akan memerlukan oksigen lalu menarik salur darah baru untuk terbentuk.

Dengan adanya salur darah yang bersambung dengan kumpulan sel rosak tersebut, maka bermulalah fasa yang berbahaya. Sel-sel yang rosak tersebut akan masuk ke dalam salur darah dan merebak ke kawasan-kawasan lain di dalam badan dan menyebabkan kanser.

Nak lagi mudah faham, boleh rujuk gambar rajah di bawah (credit – Cancer Research UK).

Bagaimana Kanser Terjadi

Bagaimana Kanser Merebak

Bagaimana Kanser Terjadi

PUNCA #3: BAGAIMANA SEL BOLEH ROSAK

Punca kanser dipanggilCarcinogen‘ (dalam Bahasa Melayu – karsinogen). Antara jenis-jenis karsinogen:

  • Gaya hidup yang tak sihat
  • Rokok
  • Ultraviolet berlebihan
  • Radikal bebas
  • Diet yang tidak seimbang
  • Pencemaran
  • Genetik
  • Dan banyak lagi…

Sekiranya anda tak merokok, anda menjaga pemakanan serta mengamalkan gaya hidup yang sihat, anda tetap terdedah kepada serangan radikal bebas daripada persekitaran yang boleh menyebabkan kerosakan sel.

Adalah hampir mustahil untuk anda elak daripada radikal bebas. Sebab itulah anda perlu mengamalkan makanan yang kaya dengan Anti Oksida ataupun suplemen seperti Vitamin C, Vitamin E dan juga Vivix.

SERANGAN KANSER TAK MENGENAL UMUR

Walaupun kebarangkalian untuk diserang kanser adalah lebih tinggi apabila usia semakin meningkat, ianya tak bermakna orang muda terselamat.

Rakan saya sendiri meninggal dunia disebabkan kanser lymphoma ketika umur kami 27 tahun. Arwah meninggalkan seorang isteri dan seorang bayi yang baru berusia beberapa bulan masa tu.

CARA RAWAT KANSER

Antara cara rawatan kanser yang paling popular ialah kemoterapi. Objektif utama kemoterapi adalah untuk membunuh sel kanser. Tapi oleh kerana ianya dibuat ke atas satu badan, sel badan yang sihat juga akan turut terbunuh.

Sebab itulah pesakit yang telah menjalani kemoterapi akan kehilangan rambut yang banyak, susut berat badan dan muka nampak seperti hilang seri. Ubat yang dimakan selepas rawatan kemoterapi juga mempunyai pelbagai side effect.

Saya pernah menonton pengalaman pelakon arwah Azean Irdawaty yang pernah melalui kemoterapi, dalam satu drama di TV3. Masa tu, arwah ayah pun tengok sekali dan kami sangat terasa apa yang arwah Azean Irdawaty lalui sama seperti ayah. Dalam cerita tu, hidupnya terasa bagai di azab semasa dan selepas menjalani rawatan kemoterapi. Nak makan boleh, tapi takde rasa, makanan hanya lalu je di kerongkong. Kulit terasa panas. Tekak rasa kering. Berat badan susut, nak duduk pun sakit sebab isi di punggung turut susut. Rambut mula gugur.

Takut betul bila melihat ayah sendiri terkena… Siapa tak sedih?

Alhamdulillah dengan ilmu pengetahuan dan kajian klinikal yang semakin canggih, kini kanser boleh dirawat dengan beberapa kaedah alternatif dan juga pengambilan suplemen seperti Vivix Shaklee.

Anda nak tahu bagaimana sel yang rosak tadi boleh terus hidup dan bagaimana Vivix Shaklee boleh membantu merawat kanser? Nantikan entri saya selepas ini :)

BERMINAT NAK CUBA VIVIX?

Harga sebotol Vivix hanya RM 475 dan ianya boleh bertahan selama dua bulan. 

Beli 2 botol Vivix dapat 5% diskaun + percuma jadi ahli shaklee (Daftar jadi ahli bernilai RM69). Untungnya kalau beli 2 botol terus! 😀

CARA ORDER

Cara Pertama

Hanya beli secara online menggunakan kad kredit/kad debit dan pihak Shaklee akan hantar terus Vivix ke rumah/pejabat anda. Mudah saje, hanya klik link di bawah:Shopping Shaklee Secara Online

Cara Kedua

Untuk order Vivix Shaklee Atau Beli 2 Vivix Dapat Diskaun 5% + percuma jadi ahli Shaklee ni, whatsapp sahaja 012 283 1538 hari ini  :)

 

About the Author: fatinsoho

3 Comments

  1. Pingback: Pelbagai Testimoni Vivix Shaklee Berjaya Sembuhkan Kanser Tahap 4 | Fatin Soho | Empower Family & Empowering You

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge